فهرست مطالب

بهداشت در عرصه - سال هشتم شماره 2 (پیاپی 30، تابستان 1399)

فصلنامه بهداشت در عرصه
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 30، تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/27
  • تعداد عناوین: 6
|
  • وحید احمدی مشیران، علی کریمی*، آیسا قاسمی کوزه کنان، علی اصغر ساجدیان صفحات 1-9
    زمینه و اهداف

    استایرن از جمله مواد شیمیایی آلی فرار می‌باشد که مواجهه تنفسی با بخارات آن باعث ایجاد عوارض سلامتی مانند اختلالات تنفسی می‌شود. لذا هدف این مطالعه بررسی اختلال عملکرد ریوی کارگران یک صنعت تزریق پلاستیک با بخارات استایرن است. 

    مواد و روش‌ها:

    مطالعه حاضر به‌صورت کوهورت-گذشته نگر، در یک صنعت تزریق پلاستیک انجام گرفت. پنجاه نفر از کارکنان خطوط تولید به‌ عنوان گروه مواجهه و 20 نفر از کارکنان اداری به‌ عنوان گروه مواجهه نیافته انتخاب شدند. ابتدا غلظت محیطی استایرن اندازه گیری شد. سپس پارامترهای ریوی کارکنان شامل حجم بازدمی اجباری در ثانیه اول (FEV1)، ظرفیت حیاتی اجباری و پرفشار (FVC)، کسر ظرفیت حیاتی خروجی در ثانیه اول بازدم (FEV1/FVC) و حداکثر جریان بازدمی (PEF) در دو نوبت "ابتدای نوبت‌کاری" و "بعد از خاتمه کار" بدست آمد. علایم تنفسی این کارکنان با استفاده از پرسشنامه انجمن متخصصین قفسه صدری آمریکا (ATS)، بررسی شد. کلیه مفاد بیانیه هلسینکی در این مطالعه رعایت شد.

    یافته‌ها: 

    نتایج به‌دست‌آمده اختلاف معناداری را در برخی از پارامترهای ظرفیت ریوی شاملFEV1 و FEV1/FVC در ابتدا و انتهای نوبت‌کاری نشان داد (05/0P <). علایم تنفسی شامل سرفه، سوزش بینی و گلو، گرفتگی صدا و خس‌خس سینه بین گروه مواجهه یافته نسبت به گروه مواجهه نیافته به‌صورت معناداری بیشتر بود (05/0<p).

    نتیجه‌گیری: 

    نتایج نشان می‌دهد مواجهه با استایرن ارتباط معناداری با کاهش ظرفیت ریوی و بروز علایم تنفسی دارد.

  • رضا جوروند، باقر کرمی، رحمن پناهی* صفحات 10-16
    زمینه و اهداف

    نظر به رواج استفاده از غذاهای آماده و نظر به تاثیر آگاهی و رفتار داوطلبان سلامت بر سلامت خانوارهای تحت پوشش آن‌ها، پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش تغذیه سالم بر رفتار داوطلبان سلامت در خصوص مصرف غذاهای آماده انجام شد. 

    مواد و روش‌ها:

    این مطالعه مداخله‌ای از نوع نیمه تجربی در سال 1395 و در میان 110 نفر از داوطلبان سلامت فعال در مراکز شهرستان های دهلران و آبدانان استان ایلام (جمعا 110 نفر در قالب دو گروه مداخله و کنترل) انجام شد. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه مشخصات جمعیتی و زمینه‌ای و پرسشنامه محقق ساخته ای بود که با آن آگاهی، نگرش و رفتار داوطلبان در خصوص مصرف غذاهای آماده در دو مرحله قبل و چهار ماه پس از مداخله سنجیده شد. مداخله آموزشی، کارگاه آموزشی یک‌روزه‌ای بود که در سه بخش برگزار شد. داده‌های گردآوری شده با استفاده از آزمون‌های تی مستقل، کای دو و T زوجی و نرم‌افزار SPSS نسخه 19 تحلیل شدند. تمامی مراحل مطالعه حاضر طبق موازین اخلاقی اجرا گردید.

    یافته‌ها: 

    قبل از مداخله، بین متغیرهای جمعیتی و زمینه‌ای، میانگین نمرات آگاهی و نگرش و رفتار در خصوص مصرف غذاهای آماده در دو گروه، تفاوت معنادار وجود نداشت (05/0>p). پس از مداخله، مقایسه دو گروه نشان داد که میانگین نمرات آگاهی و نگرش و رفتار در خصوص مصرف غذاهای آماده در گروه مداخله به طور معناداری نسبت به گروه کنترل، افزایش داشت (05/0<p).

    نتیجه گیری

    نتایج حاکی از آن است که اجرای برنامه های آموزشی با موضوع تغذیه سالم می تواند بر اصلاح عادات غلط تغذیه ای مثل خوردن غذاهای آماده موثر باشد.

    کلیدواژگان: آموزش، تغذیه سالم، رفتار، غذاهای آماده .داوطلبان سلامت
  • نگار جهانشاهی، علی شهریاری* صفحات 17-26
    زمینه و اهداف

    وجود انواع مختلف تجهیزات آزمایشگاهی و مواد شیمیایی و بیولوژیکی در آزمایشگاه‌های دانشگاه‌های علوم پزشکی موجب می‌شود تا برای جلوگیری از بروز حوادث احتمالی برنامه‌ریزی دقیق صورت گیرد. این مطالعه جهت ارزیابی وضعیت ایمنی و زیست محیطی در آزمایشگاه‌های آموزشی پژوهشی و مطابقت آن با معیارهای استاندارد طراحی شد.

    مواد و روش‌ها: 

    در این مطالعه توصیفی برای ارزیابی وضعیت 17 آزمایشگاه دانشگاه علوم پزشکی گلستان ازنظر شرایط ساختمان، خطرات فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی، ایمنی و ارگونومی از چک لیست استاندارد وزرات بهداشت استفاده شد. داده‌ها از طریق مصاحبه و مشاهده در طی فروردین تا شهریور 1398 گردآوری و برای توصیف آن‌ها از SPSS20 استفاده شد. ملاحظات اخلاقی در تمام مراحل اجرای مطالعه رعایت شد.

    یافته‌ها: 

    نتایج نشان داد که بیش از 62 درصد مقررات ایمنی و الزامات زیست محیطی در آزمایشگاه‌های دانشگاه علوم پزشکی گلستان رعایت شد. میزان تطابق در بخش‌های ساختمان، خطرات فیزیکی، شیمیایی، بیولوژیکی، ایمنی و ارگونومی به ترتیب 61، 70، 71، 59، 56 و 59 درصد بود. عدم جانمایی صحیح ساختمان آزمایشگاه و اختصاص فضای محدود از مشکلات اصلی این واحدها بود.

    نتیجه‌گیری: 

    شرایط ایمنی و زیست محیطی در آزمایشگاه‌های مورد مطالعه در محدوده توصیه شده وزارت بهداشت قرار داشت. با این حال، وجود برخی نواقص مثل خطرات مرتبط با سیلندر گاز و یا مواد شیمیایی و بیولوژیکی می‌تواند سلامت کارکنان و محیط زیست را تهدید نماید. لذا برنامه‌ریزی مناسب و اجرای مدیریت ایمن در آزمایشگاه‌های آموزشی و پژوهشی برای پیشگیری از بروز حوادث لازم است.

    کلیدواژگان: آزمایشگاه، بهداشت محیط، محیط زیست، تماس شغلی، ایمنی
  • علی محمد مصدق راد، احمد فیاض بخش، فتانه امینی* صفحات 27-43
    زمینه و اهداف

    برنامه‌ریزی استراتژیک نقش بسزایی در موفقیت سازمان‌های غیرانتفاعی و خدماتی دارد. این پژوهش با هدف شناسایی چالش‌های اجرای برنامه استراتژیک در سازمان بهزیستی کشور انجام شد.

    مواد و روش‌ها: 

    این پژوهش موردی با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته با 30 نفر از مدیران ارشد، میانی و عملیاتی و کارشناسان سازمان بهزیستی کشور و اداره بهزیستی استان تهران انجام شد. از روش تحلیل چارچوبی برای تحلیل داده‌ها استفاده شد. ملاحظات اخلاقی نظیر رضایت آگاهانه، استقلال شرکت کنندگان در پژوهش، حفظ محرمانگی اطلاعات و بی‌طرفی پژوهشگران در کلیه مراحل پژوهش رعایت شد.

    یافته‌ها: 

    تعداد 27 چالش‌ اجرای برنامه استراتژیک در سازمان بهزیستی کشور شناسایی و در هفت گروه مدیریت و رهبری، برنامه‌ریزی، فرهنگ سازمانی، یادگیری سازمانی، مدیریت کارکنان، مدیریت منابع و عوامل خارجی دسته‌بندی شد. عدم توجیه برنامه‌ریزی استراتژیک، تعهد و حمایت کم مدیران ارشد، مقاومت مدیران میانی نسبت به تغییر، دانش ناکافی در زمینه مدیریت استراتژیک، نبود تفکر سیستمی، جابجایی زیاد مدیران، نبود الزام به اجرای برنامه، انعطاف‌ناپذیری برنامه استراتژیک، عدم تدوین برنامه عملیاتی واقع‌گرایانه، عادت به روزمرگی، آموزش ناکافی، تعداد کم کارکنان و کار زیاد، مشارکت و تعهد کم کارکنان، منابع ناکافی، بودجه کم و تورم بالا از جمله چالش‌های مهم بر سر راه اجرای برنامه استراتژیک بودند.

    نتیجه‌گیری: 

    اجرای برنامه استراتژیک با چالش‌های متعددی در سازمان بهزیستی کشور همراه بوده است. تقویت سیستم مدیریت و رهبری، برنامه‌ریزی دقیق، آموزش مدیران و کارکنان، توسعه یک فرهنگ مشارکتی، خلاق، مسئولیت‌پذیر و پاسخگو و مدیریت صحیح کارکنان، منابع و فرایندها برای اجرای درست برنامه استراتژیک ضروری است.

    کلیدواژگان: سازمان بهزیستی، برنامه ریزی استراتژیک، اجرای برنامه، چالش ها
  • هدیه میرزاخانی، ویدا زراوشانی *، سعید احمدی صفحات 44-56
    زمینه و اهداف

    ایستگاه‌های تقلیل فشار گاز شهری نقش مهمی در برنامه‌ریزی ایمنی و مدیریت بحران شهری دارد. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر تغییرات جوی بر فاصله اثر حریق و انفجار یکی از ایستگاه‌های CGS شهر قزوین طی در سال 1397 انجام شد.

    مواد و روش‌ها: 

    در این مطالعه هشت وضعیت آب و هوایی غالب استان، بررسی گردید. میانگین داده‌های 3 سال مربوط به پارامترهای جوی از سازمان هواشناسی استان قزوین تهیه شد. در ادامه با بررسی مطالعات ارزیابی ریسک ایستگاه مورد مطالعه و ایستگاه‌های مشابه در سال‌های قبل و تهیه نقشه‌های توپوگرافی و اطلاعات فرآیندی انجام پذیرفت. سپس نوع و مشخصات سناریو محتمل تعیین و شبیه سازی پیامد ریسک حریق و انفجار با استفاده از نرم‌افزار PHAST نسخه 7.11 صورت گرفت. در طول مدت مطالعه، کلیه موازین اخلاقی رعایت گردید.

    یافته‌ها: 

    تغییرات جوی بر پیامد ریسک حریق و انفجار در ایستگاه CGS موردنظر موثر بود به گونه‌ای که بر اثر کاهش و افزایش دمای هوا، در زمستان کمترین (m5/278) و در تابستان بیشترین (m 8/321) طول شعله حریق به دست آمد. در زمستان، فاصله و ناحیه خطری که تحت تاثیر انفجار قرار می‌گیرد به m 686، کاهش یافت. همچنین در این فصل در ساعات روز، طول شعله افزایش و فاصله اثر به اندازه m4/9 کاهش یافت.

    نتیجه‌گیری:

     افزایش دمای هوا، پایداری جو، شار تابشی خورشید، فلو گاز طبیعی داخل خط لوله و افزایش فشار گاز طبیعی داخل خط لوله موجب افزایش فاصله اثر اطراف ایستگاه‌ و افزایش رطوبت نسبی موجب کاهش فاصله اثر اطراف ایستگاه‌ می‌گردد.

    کلیدواژگان: حریق، انفجار، مدل سازی، تغییرات جوی
  • جمیله کیانی، جعفر زارعی زاده، عاطفه اسفندیاری، ندا سادات بویر، فاطمه قلی زاده صفحات 57-66

    زمینه و هدف:

     خروج از بیمارستان بدون اطلاع پزشک و پرسنل یا به عبارتی فرار از بیمارستان، یکی از چالش های  بزگ نظام سلامت محسوب می شود چرا که می تواند باعث ایجاد هزینه های اقتصادی برای سیستم و زیان جانی برای بیمار گردد . هدف از این مطالعه بررسی عوامل موثر در فرار بیماران و بار مالی ناشی از آن  در یکی از بیمارستان های عمومی شهر بوشهر می‌باشد.   

    مواد و روش‌ها: 

    این پژوهش یک مطالعه توصیفی- مقطعی است که در یکی از بیمارستان‌های شهر بوشهر انجام گرفته است. در این مطالعه، اطلاعات بیماران با روش سرشماری و با استفاده از یک چک لیست  استخراج گردیده است. این چک لیست حاوی سئوالات دموگرافیک، بالینی و اقتصادی می‌باشد. تحلیل داده ها از آمار توصیفی در محیط  نرم افزار spss  نسخه 25  بهره گرفته شد.   

    یافته‌ها:

     بنابر نتایج حاصل از آنالیزهای آماری نرخ فرار از بیمارستان0018/0 برآورد می‌شود. یعنی به طور میانگین، هر ماه 6 نفر از بیماران فرار کرده‌اند. زیان مالی وارد شده به بیمارستان شهدای خلیج فارس بوشهر بابت فرار بیماران در ساله ای 1396 و 1397 بالغ بر ده میلیارد ریال بوده است که سهم بیمارانی که بیمه داشتند در آن بیشتر از افراد فاقد بیمه بوده است. 

     نتیجه گیری: 

    نرخ فرار در بیمارستان مورد پژوهش کم بود. با این حال به دلیل این که فرار علاوه بر زیان مالی قابل توجهی که به بیمارستان ها وارد می‌کند می‌تواند مشکلاتی را برای خود بیماران، خانواده‌‌‌‌هایشان و نیز جامعه ایجاد کند، لازم است تلاش ها در جهت کاهش وقوع این معضل توسط مدیران  به کار گرفته شود.

    کلیدواژگان: فرار بیماران، مطالعه مقطعی، بار مالی
|
  • Vahid Ahmadi Moshiran, ALi Karimi*, Aysa Ghasemi koozekonan, AliAsghar Sajedian Pages 1-9
    Background and Aims

    As a volatile organic chemical, respiratory exposure to styrene vapors causes health consequences including respiratory disorders. Therefore, the aim of this study was to investigate the pulmonary dysfunction of workers in a plastic injection industry polluted with styrene vapors.

    Materials and Methods

    The present study was a retrospective cohort in a plastic injection industry. Fifty production line employees were selected as the exposure group and 20 as the non-exposure control group. First, the environmental concentration of styrene was measured. Then the pulmonary parameters of the staff including the forced expiratory volume in the first second (FEV1), the forced and high-pressure vital capacity (FVC), the deduction of the critical output capacity in the first second of exhalation (FEV1 / FVC) and the maximum expiratory flow (PEF) at the “beginning of the shift” and "after completion" were obtained. Respiratory symptoms of these employees were assessed using a questionnaire of the American Chest Specialists Association (ATS). All the provisions of the Helsinki Declaration were observed in this study.

    Results

    The results showed significant differences in some pulmonary capacity parameters including FEV1 and FEV1 / FVC at the beginning and end of the work shift (p <0.05). Respiratory symptoms including cough, burning nose and throat, hoarseness and wheezing were significantly higher in the exposed group than in the non-exposed group (p <0.05).

    Conclusion

    The results showed that exposure to styrene is significantly associated with decreased pulmonary capacity and respiratory symptoms.

    Keywords: Styrene, Pulmonary dysfunction, Occupational exposure, Plastic industry
  • Reza Jorvand, Bagher Karami, Rahman Panahi* Pages 10-16
    Background and Aim

    Knowledge and behavior of health volunteers can seriously affect the health of their households. Regarding the prevalence of fast food consumption and its adverse consequences, this study aimed to determine the effect of healthy nutrition education on the behavior of health volunteers in view of fast food consumption.

    Materials and Methods

    This quasi-experimental interventional study was conducted in 2015. Totally, 110 active health volunteers in Dehloran and Abdanan counties of Ilam province (110 subjects in two groups of intervention and control) were participated in the study. Data gathering tool was a demographic and background questionnaire and a researcher-made questionnaire in which the knowledge, attitude and behavior of health volunteers about consuming fast food were measured in two stages before and four months after the intervention. Educational intervention was a one-day workshop organized in three parts. Data were analyzed using SPSS software version 19 through independent t-test, chi-square, and paired t-test. All stages of the study were conducted according to moral standards.

    Results

    Before the intervention, there was no significant difference between demographic and background variables and the mean scores of knowledge, attitude and behaviors regarding the consumption of fast food, in both groups (p>0.05). After the intervention, comparing two groups showed that the mean scores of knowledge, attitude and behavior have changed significantly in experimental group as compared to the control group (p<0.05).

    Conclusion

    The results indicate that the implementation of educational programs with a healthy nutrition issue can be effective in correcting malnutrition habits, such as eating fast food. 

    Keywords: Education, Healthy Nutrition, Behavior, Fast Food, Health Volunteers
  • Negar Jahanshahi, Ali shahryari* Pages 17-26
    Background and Aims

    The existence of different types of laboratory equipment, as well as chemical and biological materials necessitate a careful planning to prevent possible accidents in the laboratories of medical sciences universities. This study set out to assess the safety and environmental status in educational-research laboratories and its compliance with regulatory criteria.

    Materials and Methods

    In this descriptive study, a standardized checklist under the auspicious of the ministry of health was used to assess the situation of 17 laboratories of Golestan University of Medical Sciences in terms of building conditions, physical, chemical and biological hazards, as well as safety and ergonomic. Data were collected via interviews and observations during April to September 2019. SPSS 20 was used to describe obtained information. Ethical principles were observed in all steps of study.

    Results

    The results showed that more than 62% of safety regulations and environmental requirements were compatible in the laboratories of Golestan University of Medical Sciences. Compliance rates were 61%, 70%, 71%, 59%, 56% and 59% in the sectors of building, physical, chemical and biological hazards, safety and ergonomic, respectively. Lack of proper locating of the laboratory building and allocated limited space were the main problems of these units.

    Conclusion

    Safety and environmental status of studied laboratories was in the limit of recommended requirements by ministry of health. Nonetheless, the existence of some defects regarding the hazards related to gas cylinders or chemical and biological substances may threaten employee’s health and environment. Hence, an appropriate plan and safe management implementation is needed to prevent accident incidents in the educational-research laboratories.

    Keywords: Laboratories, Environmental Health, Environment, Safety, Occupational Exposure
  • Ali Mohammad Mosadegh rad, Ahmad Fayaz Bakhsh, Fattaneh Amini* Pages 27-43
    Background and Aims

    Strategic planning has a critical role in achieving competitive advantage for non-for-profit social organizations. However, some strategic plans are failing. This study aimed to identify and to explore the challenges regarding implementing strategic plans in the state welfare (Behzisti) organization, Iran.

    Materials and Methods

    The present case study was conducted using the qualitative approach. Semi-structured interviews were carried out with 30 managers and employees of state welfare organization and its Tehran branch. Framework analysis method was used for data analysis. Ethical issues such as university ethics committee approval, informed consent, voluntary participation, participants’ anonymity, information confidentiality and researchers’ objectivity in data collection, as well as analysis and reporting were all considered.

    Results

    Overall, 27 strategic plan implementation challenges were identified. These challenges were grouped into seven themes, including leadership and management, planning, organizational culture, organizational learning, employees’ management, resources management and external factors. Lack of justification for strategic planning, insufficient senior managers’ commitment and support, lack of systems thinking, high managers’ turnover, inflexibility of strategic plan, unrealistic operational plans, insufficient education and training, staffs shortage and their heavy workloads, low employees’ involvement in strategic plan implementation, resource shortage, insufficient budget and high inflation rate were among those important strategic plan implementation challenges.

    Conclusion

    Managers at welfare organization are facing challenges in implementing the strategic plan. A strong leadership and management, proper planning, sufficient education and training, a culture of teamwork, creativity, responsiveness and accountability and effective management of employees, resources and processes are required to implement the strategic plan effectively.

    Keywords: State welfare (Behzisti) organization, Strategic planning, Plan implementation, Challenges
  • Hedieh Mirzakhani, Vida Zarvanshani*, Saeid Ahmadi Pages 44-56
    Background and Aims

    City gas stations have an important role in safety planning and crisis management. The present study was aimed to investigate the effect of climate change on the fire and explosion hazard distance in a CGS station at Qazvin in 2018.

    Materials and Methods

    In this study, eight dominant climatic conditions of study province were investigated. The average of 3-year data in relation to atmospheric parameters was prepared from Qazvin Meteorological Organization. The review of risk assessment studies of the target and similar stations in previous years was followed by preparing topographic maps and process information. Then, the type and characteristics of the possible scenario were determined and the consequences of fire and explosion risk were simulated using PHAST software version 7.11. During the study, all ethical requirements were observed.

    Results

    Climate change was effective on the outcome of fire and explosion risk at the CGS station, so that depending on the decreased and increased ambient temperature, the minimum (278.5 m) and maximum (321.321 m) flame length were obtained in winter and summer, respectively. In winter, the distance and danger zoneaffected by the explosion was reduced to 686 m. Also in this season, the flame length increased and the danger distance decreased to 9.4 m during day hours.

    Conclusion

    Increasing ambient air temperature, atmospheric stability, solar radiation flux, natural gas flow rate and the increased natural gas pressure inside the pipeline results in increased affected distance around the station. On the other hand, the increased relative humidity would cause to reduce the affected distance around the station.

    Keywords: Fire, Explosion, Modeling, Climate Change
  • Jamileh Kiani, Jafar Zareizadeh, Atefeh Esfandiari, Neda Sadat Boveyr *, Fatemeh Gholizadeh Pages 57-66
    Background and Aims

    Absconding from hospitals presents big challenges to the health care systems, with consequences such as delay and incomplete treatment process. Also it may result in increased personal workload and the cost burden of health system. The aim of this study was to determine absconding rate and its driving factors in a public hospital in Bushehr city in 2017-2018.

    Materials and Methods

    The present descriptive cross-sectional study was conducted in a general hospital in Bushehr. During the study, patients' information was extracted by a checklist from their medical records between 20 March 2017 and 1 March 2018 using census method. Ethical criteria such as confidentiality of patients' names and the hospital under study were observed.

    Results

    Absconding rate was found to be 0.18 percentage. The highest number of escapes was noticed in emergency wards (137 and 92%), meaning that in average 6 persons have escaped each month. Mean age of the patients was 29.02 and they stayed 2.07 days in the hospital. The highest frequency of escape was observed in male patients and in singles which occurred in night shift. About 72%(117) of patients did not have health insurance, but 88% of unpaid amount was belonged to insured persons. The total amount of damages was estimated to be 1,411,950,080 Rials. The average cost per patient was also appraised to be 9,540,203 Rials.

    Conclusion

    Despite the low escape rate at the studied hospital, the property damage was significant. Installation of gates and controlling the entry and exit of patients, coupled with increasing the number of physical protection staff and insurance offices, as well as reforming the clearance process and insurance laws are proposed to reduce the occurrence of this problem

    Keywords: Patient Absconding, Bushehr, Public Hospital